dimarts, 17 de juliol del 2007

75 anys després, han tornat...


Doncs sí, ja tornen a voltar per les nostres muntanyes. Els llops han tornat desprès de 75 anys d’exili forçat desprès del genocidi al que van ser sotmesos, juntament amb altres grans carnívors com els ossos, per part de l’home que el considerava un animal malèfic, que menjava persones i atacava els ramats que els pagesos tenien a pasturar i que no va parar fins a exterminar-lo. De fet ja fa anys que el meu oncle, que és caçador, m’havia dit que els llops estaven tornant i que ja n’hi havia i que aviat no tant sols voltarien per tot el Pirineu i Pre-Pirineu, sinó que també entrarien al massís del Montseny i possiblement alguna nit clara, s’escoltarien els seus udols des de Tavèrnoles.

Però el principal fet que fa que jo dediqui el segon post d’aquest bloc al canis lupus no és el fet que hagi tornat ( que tot i així mereixeria un escrit) sinó el fet que quant jo vaig llegir la notícia publicada al 9 Nou del dilluns 9 de juliol , estava esmorzant al Bar 9 de Perafita i quant vaig llegir el titular vaig exclamar en veu alta “ Hòstia! El llop ha tornat a Catalunya!” . De seguida vaig començar a llegir en veu alta perquè l’Esteve, el company de feina pogués sentir què deia. Un cop acabat de llegir una part del paràgraf, un pagès que devia rondar la setantena va dir: “ ja està, aquest govern no serveix per res! Ara a sobre deixen introduir animals perillosos que són un perill pels animals i per les persones que van d’excursió a la muntanya!”. Jo la veritat em vaig sorprendre molt de la reacció d’aquest senyor, ja que vaig notar por i temor a la seva veu, per un animal que havien exterminat abans de que ell nasqués i que ni tant sols el seu pare devia haver vist mai.

De seguida varem començar a parlar i a discutir sobre el tema, dient ell que els llops eren perillosos i que atacaven als animals i les persones i jo contestant que és cert que no són inofensius, però que en tota Europa fa 150 anys que no es registra cap atac d’un llop a una persona i que això és més aviat la por a un animal desconegut que de ben segur fugiria tant bon punt olorés un home. La veritat és que aquesta discussió va durar una bona estona i al final varem acabar dient que malgrat podia atacar el bestiar, era bo per l’ecosistema que el llop tornès, si més no per posar la cadena alimentària al seu lloc i acabar amb l’autèntica plaga de Senglars i cabirols que afecta els nostres boscos i aquests si que poden causar danys humans.

La veritat jo penso que és una molt bona notícia que aquest depredador torni d’una terra de la qual no havia d’haver marxat i a la qual pot aportar molts més beneficis que no pas pèrdues, ja que el turisme pot sortir beneficiat del retorn d’aquest animal, és més, pot donar nous llocs de treball en zones on el jovent es veu obligat a marxar per falta de sortides professionals. I sí realment ataquen a bestiar, la Generalitat ha d’indemnitzar als pagesos per tal de garantir que el retorn d’aquesta espècie pugui dur-se a terme i sigui beneficiosa per tothom!

Senyor Llop, benvingut de nou a casa seva!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Entre llops, ossos i voltors, aviat no podrem ni sortir a fer una volta. Bé, suposo que abans que nosaltres ens anomenéssim propietaris d'aquestes terres, ells ja n'eren els hereus. Sigui com sigui... Benvinguts de nou! I a tu també! Benvingut al món dels Blogs Ignasi!

Maiol Sanaüja i Soler-Rossell ha dit...

S'acosta el llop!

Vindrà en manelic? ;)


Enhorabona per l'experiència blocaire.

T'he enllaçat Ignasi

Una abraçada

Lídia Pelejà ha dit...

Doncs mira Ignasi, no se que dir-te: per una banda crec que és positiu que el llop torni al seu hàbitat natural, encara que això faci les arques de la Generalitat una mica més petites per les indemintzacions.. però mira. Cre c que molta gent viu del turisme al Pirineu i no crec que a masses turistes els hi faci massa gracia que el llop campi lliure pel bosc. Jo més aviat crearia espais ballats i reservats per l'animal -i no estic parlant pas d'un zoo!-

Molts petons!

Ignasi Bosch ha dit...

Ja però lídia, es tracta d'un animal que recorre 200 km en un dia ( sí si, 200 km!) com no ballem tot el pirineu... però realment cal fer això? realment n'hi ha per tant? realment creus que algun dia tornarem a sentir que un llop ha atacat a un home a les nostres terres? i si ho sentim, no es demostrarà després que senzillament és un gos salvatge que aquests sí que ataquen al bestiar i són els responsables de la majoria d'atacs a ramats. Potser sí que hi haurà gent que tindrà por al llop, però jo crec que el fet de que el tornin a reintroduïr, farà venir més gent encuriosida que fer marxar porucs. I si això suposa reduïr una mica més les pobres arques de la Generalitat doncs que es faci! que la natura i el nostre planeta no tenen preu ni peçes de recanvi.