diumenge, 27 de gener de 2008

De Sant Antoni a Sant Joan, no hi va gaire més d'un pam

Bonica frase que no sé d'on l'he treta però molt indicativa de lo ràpid que se'ns escola el temps entre els dits.

A més aquesta frase és força indicativa, ja que marca un període important dins la nostra cultura com és el carnestoltes i l'inici de la quaresma, que desemboquen a la Setmana Santa cristiana per després venir el 23 d'abril amb els enamorats corrent amunt i avall tot buscant el llibre o la rosa que més li agradarà; posteriorment la segona pasqua al maig i el Corpus que ens condueix a poc a poc fins al solstici d'estiu: Sant Joan, que encén fogueres i festa arreu dels Països Catalans i que fa palesa la frase de Mesclat al seu darrer treball: "Som terra de foc!".

Aquest petit repàs a les dates més assenyalades que vindran tot començant per Sant Antoni, pot ser que us sorprengui, ja que aquesta festa te poca arrelada al Principat i és molt més comuna veure-la celebrar al País Valencià i sobretot a les Illes, on Sant Antoni n'és el Patró. Però des de fa uns 17 anys, a la bonica i formosa Vila de Gràcia, aquesta tradició ha anat arrelant a causa de la bona voluntat de la gent de Sa Pobla, que per tal que els Poblers i Pobleres i demés habitants de les Illes que estaven estudiant a la capital del Principat poguessin gaudir d'aquesta festa, van exportar-la una setmana després per tal que no es perdessin aquesta festa tan senyalada i poguessin sentir-se una nit, malgrat no ser-hi, com a casa.

I als Fogonets de Sant Antoni a Gràcia és on un servidor va anar ahir a la nit! Val a dir que tan el meu cos, com la meva salut i el meu tarannà mediterrani demanaven a crits poder fer una festa com Déu mana sense haver d'entrar a una discoteca o un local, és a dir, festa a fora, corrent pels carrers, jaient a les places, ballant al costat del foc, trobant i saludant amics i coneguts i deixant que el caliu de les fogueres i l'alcohol em traslladessin al fons de la meva consciència i també al bell mig d'aquesta cultura nostra que tan m'estimo i que cada dia m'agrada més!

Així que, tot i que jo de cara a Sant Joan estaré d'exàmens i que possiblement no podré celebrar-la, ahir vaig afegir una nova data assenyalada a la meva agenda mental i són els Foguerons de Sa Pobla a Gràcia. Espero que l'any que ve ens hi poguem retrobar tots els que hi érem i molts més encara!

Finalment, visca la festa i la cultura popular d'arreu dels Països Catalans; sens dubte una de les més completes i diverses del món!

7 comentaris:

Unknown ha dit...

Gran escrit, sagal!!!

Però és FOGUERONS i no FOGONETS com se t'escapa en algun moment d'aquest text...xD

Realment és una festa molt ben parida, alcohol amunt i avall, saltant i brincant per tota la vila, música i festa popular i carn a la brasa! jejeje La millor nit per fer el hipi.

Ja vas trobar alguna mallorquina (perquè hauries fet el cupu: en un finde una americana i una mallorquina jajaja)!

Ale, ens veiem aquest dijous in the reunión ;)

muuaaa

Anònim ha dit...

Ieps!!
No sé com he acabat arribant aquí, suposo que googlejant. I he pensat: "aquest sagal el conec" (jeje). No coneixia la teva faceta de blogger... Espero que tot et vaig moolt beé!!

Jordi V

Pere Sàbat ha dit...

Visca les festes i tradicions dels Països Catalans!

Anònim ha dit...

Ai, Nani, estic molt content que facis un post sobre aquesta festa tan estimada. Estaria més content qsi un any venguéssis a Mallorca a celebrar-la ;).

Anònim ha dit...

Ignasi!!!

Tot bÉ???

La setmana que vé ja estic per la capital, pero tu estaràs per Granda...aixi que l'altre setmana ens tuquem, quedem per Bcn i m'ho expliques tot. si?


un petoooo (des de la plana)

Anònim ha dit...

Aquesta tradició si que me la conec jeje a Balears es celebra molt i sobretot perque es "bategen" els animals i no vegis quina procesió d'animals cada any pel poble. Animals de tota mena e? Mira que arriba a tenir coses rares la gent a casa...

Lo millor de Sant Antoni? Que allà es festa jeje

civisliberum ha dit...

Es molt interesant reforçar el sobiranisme amb les festes tradicionals. Aquestes festes son tan importants com la nostra historia nacional.
Felicitats per el teu blog.